PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum. Mozes li mi dati savet kako da postupam sa mojom zenom jer smo vec 20 godina u brak a kad smo bili usli u brak tada ni ja nisam bijo musliman

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.
Hoceš time reći da si ti sada musliman, ali da ona nije?
Ako je tako, moraš dati sve od sebe, učiniti sve što možeš, da je “privoliš”, da joj islam približiš, lijepim predstaviš… Upotrijebi za to predavanja za koja misliš da su korisna, koja predstavljaju i lijepo objašnjavaju mudrost i pravednost šerijata i Allahovih propisa (pa makar predavanja bila i od daija-mušrika koji griješe po pitanju tewhida, ako već tako dobrih predavanja nema kod naših daija, nažalost), sve u cilju da ona zavoli islam i njegovo praktikovanje.
Neka tvojoj ženi bude jasno da je njeno prihvatanje islama USLOV da ostanete u braku, a ne nekakva opcija (samo “bilo bi fino”).
Međutim, kada upotrijebiš i iskoristiš sve metode i sve načine i sva sredstva, na kraju se čovjek treba i mora opredjeliti, odlučiti i na razvod braka. Daj svojoj ženi do znanja da je veći grijeh NEklanjanje i NEprihvatanje tewhida nego i sam blud, kurvaluk. Neka shvati da, onako kako bi je ti pustio, razveo kad bi te ona prevarila sa nekim, da ćeš je isto tako (a jos preče i vise naređeno je) ostaviti ako ostane mušrikinja ili neko ko “potvrđuje” ali neće ni da se pokrije niti klanja (ili da se pokrije i klanja, ali da ne prihvati tewhid).
To je, naravno, posljednja opcija, ali ako bi ti sam, lično, nju pustio ako bi ti opalila jedan šamar pred ocem ili amidžama, pred komšijama, zar da je ne pustiš što neće da prihvati islam?
Pustio bi je ako ti pred skupinom rođaka “uzme obraz” i nazove te konjem, majmunom (halali na izrazima, ali želim da me dobro shvatiš i razumiješ da zaista jeste tako), ako bi je zbog ovoga razveo, jer je povrijedila tvoj ponos i “uzela ti obraz”, kako da je ne razvedeš zbog njene nepokornosti Onome Koji vas je oboje stvorio?
Ponavljam, ovo je tek nakon što sve prethodno probaš, ali je to obaveza kad se već sve proba.
Selefi i svi dobri prethodnici nisu u braku zadržavali mušrikinju.
A Allah najbolje zna.
Odgovorio: Ebu Ahmed.