PITANJE:
Es-selamu alejkum.
Pozvan sam pred tagutski sud. Imas li kakvih savjeta?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO:
Pokušaj nikako se ne odazvati, uopšte ne otići. Suđenje pred tagutom je fitna po čovjekov iman i najbolje je tamo se nikako ne pojaviti, ako se ikako može tako učiniti i ako će u tvom odsustvu presuditi onako kako ti možeš podnijeti (recimo, novčanom kaznom od 50, 100, 200, 300 e). Bolje je ne otići i platiti kaznu nego se tamo pojaviti i upasti u sve to a proći nekažnjeno.

DRUGO:
Ako u slučaju tvog neodaziva na to suđenje prijeti velika novčana kazna koju nemaš novca platiti niti možeš pozajmiti (neka veća suma novca) ili pogotovo privođenje od strane policije, onda se odazovi, ali se potrudi da tamo ispoljiš din, tj. da im naglasiš da ne vjeruješ u njihov sud već samo u Allahov zakon, da se nisi dobrovoljno odazvao već da si tu samo da bi od sebe odagnao štetu i posljedice neodazivanja. Tim odricanjem od njih i njihovog zakona ćeš se, inša’Allah, sačuvati grijeha odaziva njihovom pozivu i prisustva tu.

TREĆE:
Ako se već izložiš odlasku pred njih i tamo iz određenog razloga (svoje slabosti, neodlučnosti i sl.) ne ispoljiš din i odricanje, moraš to mrziti i učini sve da ničime ne ispoljiš nešto od suprotnog tome, tj. ništa od lojalnosti, poštovanja i prihvatanja, a u što spada: nazivanje njih riječima uvažavanja, skidanja kape pred njima (osim da je skineš prije i odlaska i ulaska tamo), ustajanje pred njima i sl.

ZAKLJUČAK:
Kao što je u poznatom hadithu Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, došlo da u slučaju susreta sa nečim lošim treba to 1) rukom spriječiti, a ako se ne može onda 2) jezikom osuditi, a ako se ne može onda 3) srcem prezreti, što je najmanji vid imana, inša’Allah da je i redosljed koji sam spomenuo sličan:
1) ako već rukom ne možeš spriječiti to suđenje, možeš tijelom tamo ne otići, a ako ne onda:
2) jezikom to osuditi, tj. din i odricanje ispoljiti, nezadovoljstvo time riječima iskazati, a ako ne onda:
3) srcem to prezreti i mrziti (a taj obavezni prezir i osudu bi poništilo ispoljavanje poštovanja i saglasnosti), a to je najmanji vid imana.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.