PITANJE:
Esselamu alejkum brate.
Zeleo sam da te pitam nesto o Muaviji, ima puno priča kako je on navodno sa minbera proklinjao Alija, medjutim video sam da su ti hadisi podosta slabi i da se izokrecu pa sta je istina oko toga?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullah.
Što se tiče onoga što si pitao u vezi Mu’awije i ‘Alija (radijallahu ‘anhuma), čovjek mora biti oprezan i ne ulaziti u to iz više razloga:

PRVO: Iako je činjenica da se oni jesu međusobno borili, sve predaje koje govore o Mu’awijinoj mržnji prema ‘Aliju, i obrnuto, te koje spominju da je jedan drugog proklinjao, su lažne i izmišljene.

DRUGO: Laži o tim događajima su nastale uglavnom iz političkih razloga, mahom kasnije: fanatični sljedbenici Emewija su izmišljali da bi okrivili ‘Alija i time opravdali svoj khilafet i sve grubosti prema ‘Alijevim potomcima, a ši’ije su izmišljali da bi optužili Mu’awiju i time dodali na ionako ružnu sliku Jezida i nekih kasnijih khalifa.

TREĆE: Sve i da se to dešavalo, sve o da oni jesu proklinjali jedan drugoga (a nisu), oni su obojica ashabi, a Allah je objavio da je svima njima zadovoljan. Dakle, ako je Allah njima zadovoljan i ako je to objavio i sve njih pohvalio i najboljom generacijom ih nazvao (znajući šta će se između njih desiti), zašto da mi “zamjeramo” jednima u korist drugih i stajemo na stranu jednih, a kudimo druge?

ČETVRTO: Put i pravac ehlus-sunneta wel-džema’ata jeste ostavljanje onoga što se desilo među njima, ne upuštajući se u to i ne polemišući o tome, upravo jer je mnogo od tih vijesti lažno i potvoreno, a i jer kao po pravilu vodi do stajanja na jednu od “dvije strane”, do strančarenja i zamjeranja nekime od njih, onima kojima je Allah sve to već oprostio, radijallahu ‘anhum.
I praktično u svakoj risali (poslanice) koja ukratko iznosi temelje vjerovanja ehlus-sunneta wel-džema’ata postoji jedno od poglavlja posvećeno ispravnom vjerovanju u pogledu ashaba, a unutar njega se spominje obaveza napuštanja uplitanja u ono što se desilo među ashabima od podjela i nesloga, Allah bio zadovoljan svima njima.

Odgovorio: Ebu Ahmed.