PITANJE:
Esselamu alejkum; kako si? hvala sto si mi odgovorio na proslo pitanje.
Kakav treba biti nas odnos prema “desavanjima oko nas”, tj. da li bi smjeli pratiti politicka desavanja u drzavi, odluke u parlamentu itd., 15-20 min. procitat nesto s dnevne stape,, ili je najbolje to sve ignorisati, ionako neka moja teorija da su ovi politicari obicne marionete, koje su tu postavljenje radi nekog showa koje izvode da odvuku paznju naroda..

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Ne smatram da se o tome može izdati decidan odgovor, da se kaže da je to zabranjeno ili preporučeno, te se ne može prigovoriti čovjeku kako god postupio.

1) Lično razumijem svakoga koga nimalo ne zanima politika ni ta “dnevnopolitička dešavanja” i dobar ti je zaključak da su svi političari marionete, tj. da se sve reguliše negdje “dublje”. Razumijem svakoga ko se ne zamantava time, naročito ako to zamijeni khajrom i traženjem znanja.

2) S druge strane, sasvim razumijem i onoga ko (pa makar i znajući da je sve to “režirano”) prati šta se dešava, nekada da bi znao kakve su regulative donešene, čega se građani moraju pridržavati da ne bi bili kažnjavani (saobraćajni propisi, od prije par godina paliti svjetla na automobilima usred bijela dana ili veća dubina “šara” na zimskim gumama, te sada mjere protiv korona virusa), a nekada smatrajući da je on (koliko god sve to prezirao) ipak ubačen u sve to i da od “dnevnopolitičkih dešavanja” zavisi i javno mnjenje i to kako će se prema njemu odnositi okolina.
Jer, zaista od onoga šta se “servira” u medijima (napisi o “wehabijama” “teroristima”) često zavisi odnos prema nama od strane naših sugrađana, granične ili “obične” policija, Srba, Hrvata i sl.

Ja sam lično nekada bio u prvoj skupini (živio sam na Kosovu, a na čuđenje svih, pa i svojih džematlija, nisam znao ko je Visoki predstavnik UN za Kosovo, iako je to prvi čovjek u državi, a onda sam se doselio u Crnu Goru a da sam mjesecima mislio da je predsjednik zemlje neko ko je bio premijer), a danas sam u drugoj skupini (propratim nešto od vijesti, posebno na YT kanalu AlJazeera Balkans).

Naravno, to informisanje može biti pokuđeno ili zabranjeno porastom ženskih lica, tijela i razgolićenosti na tim TV kanalima ili u novinama, ali tvoje pitanje nije bilo vezano za to, već prosto sa aspekta informisanosti i trošenja vremena na to.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.