PITANJE:
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu
Imam pitanje u vezi napastanje propustenih dana Ramazana.
Naime radi se u tome da sam ja pocetkom marta napostila tri dana a trebalo je sest ali sam posle toga bila u hajzu i nastavilo se krvarenje skoro mesec dana, sada mije gvozdje maltene na nuli i moram u ponedeljak da primim infuziju ,a treba mi i snage da se pripremim za Ramazan ,a ne bih htela da postom ova jos preostala tri dana nedo Allah ugrozim jos vise zdravlje ,jer bas sad treba zbog manjka gvozdja da pijem mnogo vode itd,da li mogu da napostim jos ta tri dana od proslog Ramazana posle ovaj Ramazan ili moram da ih napostim sad jer ima jos tri dana do Ramazana. Allah da vas nagradi.Amin

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Svakako da se savjetuje (poželjno je i preporučeno) da se sa napaštanjem propuštenih dana ramadana treba požuriti, tj. da se oni ne trebaju olahko “gurati” za kasnije, već se truditi da se naposte (nadoknade) prije nastupa sljedećeg mjeseca ramadana. Međutim, ako se desi slučaj koji spominješ, tj. da se dogodi da nastupi sljedeći ramadan a da osoba koja “duguje” da naposti dane od prethodnog ramadana, SVI UČENJACI SU SAGLASNI da je osobi dozvoljeno da ih naposti, nadoknadi nakon istjeka novog mjeseca ramadana.

Dakle, inša’Allah da napošteni dani i nakon “novog” ramadana imaju istu vrijednost, bitno je samo da se naposte, jedino zašto se preporučuje i savjetuje da se to uradi što prije i da se ne čeka sa time jeste da se osoba ne bi umrla (preselila) sa tim dugom, a imala ga je kada odužiti, ili da se ne bi predala gafletu (nemaru), ili da ne bi zaboravila, ili da joj se ne bi nagomilalo “duga” posta od 3-4 ramadana pa da joj se sakupi 20 ili 30 dana koje će poslije teže napostiti,… Zato, ali niko nije rekao da je osoba kriva, da je griješna ako nastupi “novi” ramadan, a ona nakon njega naposti dane od onog prethodnog. Naročito kad si u stanju koje spominješ, kada bi post ta tri dana sada otežao oporavak i fizičko stanje pred nastup novog ramadana.

Dakle, nema nikakve sumnje da ti je DOZVOLJENO da sačekaš i dočekaš predstojeći ramadan, a da nakon njega napostiš, najbolje je prvo ta “stara” tri dana, a vremenom i one koje budeš propustila postiti u predstojećem ramadanu.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.