PITANJE:
Selam alejkum Ebu Ahmede. Dali je dozvoljeno jesti meso koje je zaklao musrik koj se pripisuje islamu i koi je zaklao po islamskom propisu?

ODGOVOR:
We alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Iako lično ne smatram jasno dozvoljenim jedenje takvog mesa, te smatram ispravnijim jesti samo meso životinje koju je zaklao musliman (muwehhid), mogu shvatiti onoga ko uzima generalno ajet koji spominje jedenje “onoga nad čim je” (tj. mesa životinje pri čijem klanju je) spomenuto Allahovo ime.

Ipak, napominjem da se čovjek treba čuvati haram zalogaja, jer je to, po hadithu, jedna od glavnih prepreka na putu primanja dove (Allahovog odaziva našim dovama), a i čuvati djecu muslimana od rasta uz jedenje takvog mesa (jer je, po hadithu, najpreče za Vatru tijelo odraslo na haramu).
Tako je jedenje mesa o kome pitaš u najmanju ruku sumnjiva stvar, a Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, je rekao: “Ostavi ono što ti je sumnjivo ka onome (u korist onoga) što ti nije sumnjivo.”

A ako se neko, i pored svega spomenutog, i odluči da jede takvo meso, trebao bi se:

1) bojati Allaha, razmotriti tekstove i fetwe i jesti ga samo kao posljedicu stvarnog uvejrenja da to nije zabranjeno, a ne kao plod želje se “dočepa” parizera, viršli i pašteta kojih inače nema ako to meso sebi ne dozvoli. Bojati se je da među onima koji olahko jedu to meso ima i takvih, da Allah sačuva.

2) bojati se Allaha, pa ako već jede meso od mušrika koji se pripisuje islamu, a pri klanju je rekao bismillah, tada jesti samo meso koje je provjereno takvo, a ne, kako neki čine, da čovjek počne jesti sve i svašta, ne samo iz mesara čije koljače poznaje, već čak i iz mesnih industrija u kojima se životinje najčešće čak i ne kolju, već se ubijaju strujom, a ako se uopšte kolju, gdje ima na desetine ili stotine kasapa (koljača), medju kojima SIGURNO ima i ateista, psovača Allaha i sličnih, onih koji prosto nikada neće ni izgovoriti bismillah.

ZAKLJUČAK: Sigurnije, bolje, bogobojaznije, opreznije jeste ne upadati u tu stvar, a onaj ko i upadne, da bar hoće jesti SAMO to što je sebi ohalalio, a ne sve što dohvati, pod izgovorom da je to zaklao neko “tamo negdje”, neko ko se pripisuje islamu i izgovara bismillu prilikom tog klanja.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.