PITANJE:
Eselamu alejkum.
Zanima me vas misljenje o farbanju brade u crno, posto neki kazu da, neki kazu ne? Sto se tice kracenja brade, kakva je kazna za to, a duzina šake da li se misli duzina sake krece ispod donje usne ili ispod brade ako razumijete sta mislim?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO: Što se tiče farbanja u crno (bilo kose ili brade), ni meni lično dokazi koji to zabranjuju ne djeluju decidni, tako da je možda najbolje to izbjegavati, ali razumijeti i one koji to čine ili odobravaju. A ako već to i činimo, učinimo to uvjereni u dozvoljenost (nakon istraživanja dokaza), a ne prosto slijedeći svoju strast i jedva čekajući nečije odobrenje toga. Ovime ne ciljam na tebe, ovime podstičem i sebe i sve nas, u ovom i svakom drugom pitanju u kome se može slijediti jedno od dva različita mišljenja.

DRUGO: Što se tiče brade, njenog puštanja i dužine, mjesta odakle počinje, te kazne za njeno kraćenje ili brijanje:
Ukratko, njeno puštanje je WADŽIB, njeno kraćenje na dužinu šake je DOZVOLJENO, ona POČINJE ISPOD DONJE USNE, a za njeno kraćenje ili brijanje NIJE PROPISANA decidna, precizna KAZNA (hadd).

1) Dakle, pustiti bradu je obaveza, kratiti se smije i može na dužinu šake (uz mišljenje da je, i pored dozvoljenosti toga, bolje pustiti je da raste, ali i dalje ostaje halal skratiti je na dužinu šake).

2) Brada po definiciji učenjaka počinje ispod donje usne, međutim iz opreznosti bi bilo bolje tu “dužinu šake” (ispod koje je halal skratiti) ipak mjeriti od dna kosti vilice. Ovo kažem zato što se dozvola tog kraćenja (uglavnom) zasniva na postupku ashaba ‘Abdullaha ibn ‘Umara (r.a.), koji bi nakon obreda hadždža od svoje brade “uzeo” ono što prelazi dužinu šake i skratio (a da mu niko od ashaba tome nije prigovorio). Allah najbolje zna, ali moje lično mišljenje je da je to izmjerio hvatanjem brade u šaku, a to se ipak čini hvatanjem onog što je ISPOD VILIČNE KOSTI. Zato smatram da je opreznije skratiti samo ono što prelazi dužinu šake ispod tako u ruku uhvaćene brade, a ne mjeriti od ispod usne. A Allah najbolje zna.

3) Također, tu se može doći i do pitanja: Mjeri li se ta dužina brade u njenom “normalnom” stanju ili kad se “razvuče”, jer je nečija brada uvijena pa se može “razvući”. Allah najbolje zna, ali mislim da se ta dužina mjeri “razvlačenjem”, jer se tada dobija stvarna dužina dlaka brade, a također i jer se tek tako brada mjeri (hvatanjem u šaku i mjerenjem onog što to prelazi da bi se to skratilo). Dakle (nakon idžma’a o dozvoli kraćenja onog što prelazi dužinu šake), moje lično mišljenje je da se ta dužina treba mjeriti tek od dna vilične kosti (a ne od ispod donje usne), ali da se ona može mjeriti “razvlačenjem” dužine brade. A Allah najbolje zna.

4) A što se tiče kazne za nedozvoljeno kraćenje brade ili (naročito za) njeno brijanje, nema propisane kazne za to djelo, ali to ne znači da kadija nema pravo kazniti takav prekršaj ta’zirom (kaznom koja nije precizno definisana). Pošto to djelo zaista predstavlja i suprotstavljanje sunnetu, i mijenjanje izgleda stvorenja, i oponašanje žena, i oponašanje mušrika, tu kaznu kadija može izreći onome ko brije bradu u cilju njegovog odgoja i sprječavanja u tome, te odvraćanja drugih (kao sredstvo prevencije), nekada određenim brojem udaraca bičem, zatvorskom kaznom, bojkotom, progonstvom,… a sve u skladu sa stanjem u društvu i prioritetima (tamo gdje se počeo širiti razvrat i pijenje alkohola, neće se biti strog u kažnjavanju brijanja brade).

A Allah najbolje zna.
Odgovorio: Ebu Ahmed.