PITANJE:
Selam Alejkum. Bismillahi.
I.Z. Bosne u toku Ramazana, čini mi se 16. ili 17. Ramazana, obeležavaju Dan Pobjede na Bedru i noć pre toga Lejletul Bedr, pa me zanima da li je ta bitka na Bedru toliko važan dogadjaj da se pored Lejletul Kadra obeležava i Lejletul Bedr (noć uoči Bitke na Bedru)?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Što se tiče Bitke na Bedru, ona je zaista velika pobjeda, i uz to prva bitka muslimana protiv mušrika, prva njihova pobjeda, veliki preokret na tadašnjoj arapskoj sceni, dala je veliki vjetar u leđa muslimanima i ogromnog je značaja, a desila se u ramadanu (17. ramadana), za razliku od ostalih bitaka.

Međutim, što se tiče “obilježavanja” tog datuma, datum Bitke na Bedru nije praznik, kao što nije praznik ni Lejletul-Kadr.
Lično ne znam da (ne)IZ BiH obilježava taj dan i kako ga to i čime “obilježava”, osim da u vaktiji stoji spomen tog dana. Održati khutbu ili predavanje povodom tog datuma i tog događaja je sasvim u redu, ali nikako nešto preko toga, tj. odrediti i činiti neki poseban ‘ibadet zbog tog datuma i nešto slično.

Što se Lejletul-Kadra tiče, iako ni taj dan (noć) nije nikakav praznik, ipak je ispravno te noći više se posvetiti ‘ibadetu nego inače. Ne zato što je to praznik, već zato što je to noć odredbe i jer je ta noć bolja (vrijednija) od hiljadu mjeseci (u kojima nema te noći).

Odgovorio: Ebu Ahmed.