PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh.
Da li je dozvoljeno iskinuti prvu stranicu mushafa na kojoj piše “Štampanje ovoga mushafa je odobrio kralj Selman ibn ‘Abdul’Aziz, kralj Saudijske Arabije” i sl.? Ili je bolje to prekrižiti nekim markerom?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

PRVO:
Što se tiče same potrebe za tim, tj. za uklanjanjem njegovog imena na bilo koji način, smatram da to uopšte nije potrebno činiti, i to zato što taj čovjek, nažalost, uistinu jeste kralj Saudijske Arabije.
Postoji hadith u kome stoji: “Kakvi ste – takvi će vam vladati”. Istina je da hadithki stručnjaci ovaj hadith ocjenjuju vrlo slabim, ali je njegov metn, tj. sadržaj i značenje zaista potvrđen mnogobrojnim drugim šeri’atskim tekstovima koji svjedoče da kada se društvo pokvari, Allah im pošalje nepravednog vladara.
Uz to, spomenuću i da je Allahov Poslanik, salllallahu ‘alejhi we sellem, u pismu imperatoru Bizantije Heraklu njega nazvao “adhimur-Rum” (uglednikom Bizantinaca). U pismu stoji:
بسم الله الرحمن الرحيم من محمد رسول الله إلى هرقل عظيم الروم
“Sa imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog. Od Muhammeda Allahovog Poslanika, Heraklu velikanu Bizantinaca.”
A Herakl je bio nevjernik, kršćanin, tagut.
Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, nije njega nazvao velikanom priznajući mu taj status, već je Herakl uistinu to bio u svom narodu, njihov uglednik, vladar, car, imperator.
Tako je i u slučaju saudijskog kralja. Iako on nije pravedni, štaviše ni nepravedni legitimni vladar niti musliman, već je tagut, on je ipak kralj svoje zemlje i svog naroda, onako kako je Erdoan predsjednik Turske.
NAPOMENA:
Ako uz zvanje (titulu) taguta stoji da je on “Khadimul-Haramejn / Sluga dva Harema”, potreba za uklanjanjem toga je jasnija i opravdanija.

DRUGO:
A ako neko i pored toga želi da ukloni ime tog taguta sa stranica mushafa, dovoljno je da markerom tamne boje prekrije (nevidljivim, nečitkim učini) ime taguta i to je to.
Ne vidim potrebu da se čitava stranica iscjepa, iako ni u tome ne bi bilo grijeha, jer je to jedna od stranica na kojima su ljudske riječi, tekst uvoda, predgovora, uvodnih napomena.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.