PITANJE:
Esselamu alejkum.
Na tvojim predavanjima sam čuo da spominješ kulabije. Ko su, šta su oni?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Kullabijje su bili sljedbenici ’Abdullaha ibn Se’ida ibn Kullaba el-Qattana el-Misrija, filozofa koji je živio u vrijeme khalife el-Me’muna i koji jeumro 240. hidžretske godine.
On je, na osnovu logike, potvrđivao Allahu (samo) sedam Svojstava: Svojstva Znanja, Moći, Volje, Života, Sluha, Vida i Govora, negirajući ostala Njegova Svojstva.
Jedan od njegovih sljedbenika je bio Ebul-Hasan el-Eš’ari, koji je kasnije napustio to neispravno vjerovanje i prihvatio akidu ehlus-sunneta, dok oni koje danas nazivamo (i koji sami sebe nazivaju) eš’arijama prije sliče kullabijama prošlosti.

Oni koji se pripisuju islamu i muslimanima na prostorima Balkana, Male Azije i šire (Bošnjaci, Albanci, Turci i mnogi drugi), a koji se zaodjevaju u odijelo hanefija, u akidi su sljedbenici ovog zabludjelog vjerovanja (eš’arijske ili maturdijske akide), tj. vjeruju da Allāh ima samo sedam (ili osam) Svojstava, negirajući ono što je On Sam Sebi pripisao, kako je Sam Sebe opisao u Svojoj Knjizi ili u sunnetu Svog Poslanika, Muhammeda, sallallahu ’alejhi we sellem.

Sebe nazivaju hanefijama (u fikhu), a ustvari slijede samo novotarije koje su se uvukle u hanefijski mezheb, od kojih je čist i Ebu Hanife i hanefijski mezheb, kao što kršćani slijede iskrivljen Indžil.

Sebe nazivaju eš’arijama (u ’akidi), a zapravo slijede ono od čega se pokajao i svoje pokajanje od toga obznanio isti taj Ebul-Hasan el-Eš’ari na koga se pozivaju, slijedeći tako ustvari ono na čemu su pripadnici sekte kullābije.

Odgovorio: Ebu Ahmed.