PITANJE:
Eselamu alejkum.
Da li se moze raditi kao IT tehnicar za osiguranje (osiguranja za auta, za povrede i sta sve ima u tim osiguranjima)?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Osiguranje čije stanje poznajemo i vidimo danas je u osnovi zabranjeno.
Ono je jedan od vidova nepravde koji je nametnuo nepravedni sistem ljudskih zakona: nepravde koja je ogleda u nepravednom uzimanju imetka ljudi, kao i prilikom isplate štete pri čemu nekada onaj koji svoju štetu treba nadoknaditi ne dobije dovoljno, a nekada dobije mnogo više nego što šteta iznosi.
Kad je u pitanju osiguranje auta, to ide do te mjere da neki namjerno izazovu štetu da bi uzeli mnogo više novca nego što su izgubili, a oni koji nikada nisu udes izazvali iz godine u godinu bivaju preskupo oporezivani.

Inša’Allah da je opravdan samo onaj koji plaća osiguranje jer je prinuđen time što mu je nužno potrebno posjedovati i voziti auto, a ne može ga voziti neregistrovanog, a ne može ga registrovati ako ne plati osiguranje.

Plaćati to osiguranje dobrovoljno nije dozvoljeno.

Također, rad u osiguravajućim kućama (zavodima) i rad za njih nije dozvoljen, jer se time učestvuje u grijehu i nepravdi, a Allah je rekao:
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
“I potpomažite se međusobno u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte se potpomagati u grijehu i neprijateljstvu. I bojte se Allaha. Allah zaista žestoko kažnjava.” (sura el-Ma’ide, 2. ajet)

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.