PITANJE:
Es-selamu ‘alejke ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Želim da pitam u vezi posljednjeg odgovora, odricanje od svog prezimena i uzimanje drugog.
Naime, ja se prezivam… (spomenuto srpsko prezime), ali imao sam u planu da ga nekad promenim u neko muslimansko, bošnjačko, ne da bih se pripisao drugoj porodici, već samo da bih odstranio od svog imena to srpsko, pravoslavno prezime koje ima i ružan koren i značenje, pa da li je u konkretno mom slučaju dozvoljeno promeniti prezime iz razloga kojeg sam naveo?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Postoji razlika u:
1) promjeni imena:
a) iz neislamskog u islamsko, ili
b) iz imena nekog lošeg i ružnog značenja, pa makar bilo i arapsko, u ime koje ima lijepo znacenje i
2) promjeni prezimena.

PRVO je (promjena ličnog imena) nesumnjivo dozvoljeno.
Ako je u pitanju 1a (promjena imena iz neislamskog u islamsko), to je dozvoljeno i preporučeno, a ako je u pitanju 1b (mijenjanje imena ružnog značenja u ime lijepog značenja), to je preporučeno ili još prije i obavezno.

DRUGO (promjena prezimena) je u osnovi zabranjeno, jer podrazumijeva odricanje od svog roda i porijekla, kako sam objasnio u odgovoru koji ti je poznat.
Međutim, kada je u pitanju mijenjanje prezimena koje ima ružno, griješno značenje, onda je, inša’Allah, sasvim dozvoljeno promijeniti ga, iz istog razloga iz kojeg se mijenja i ime.
Dakle, nije ni cilj ni namjera odreći se svog porijekla, već da jednostavno čovjek u svom cijelom imenu (a koje se sastoji od imena i prezimena) ne bi imao nešto što je neislamsko, što je griješno, što je nevjerničko, a svjesni smo da ljudi jedni druge često prozivaju, oslovljavaju ili u odsustvu spominju po prezimenu.
Primjeri prezimena koje je muslimanu dozvoljeno i potrebno promijeniti, ukloniti (prezimena koja postoje) bili bi: Krstić, Krstajić, Bogojević, Bogićević, Božanovic, Božinovic, Božić, Popović, Kaluđerović,… ili slična mnogobrojna prezimena koja postoje ili će nastati a podsjećaju na elemente iz nevjerničkih religija, na širk, tagutijjet, okultizam i magiju, grijeh, nepokornost, oholost… Takva prezimena je potrebno promijeniti, a smatram da i tvoje prezime spada u spomenutu kategoriju.
Međutim, i tada se (da se čovjek ne bi pripisao porijeklu kome ne pripada) treba potruditi pa odabrati prezime koje ili ne postoji ili ne postoji u tom kraju.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.