PITANJE:
Esselamu alejk.
Zanima me propis radnika na poslu, npr. da li je ucinio kufr ako je poslušan šefu na poslu ili ako je na pauzi malo duze ostao, pa šef dodje i galami i govori da treba da se radi jer pauza je prosla. Jednostavno kako muwehid treba da se ponaša na poslu?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Nema potrebe za strahom ni od kakvog kufra u situaciji koju opisuješ.

Muwehhid treba tražiti dozvoljeni posao i na taj način halal opskrbu.
Kad ga nađe i zaposli se, dogovor koji ima sa poslodavcem ga obavezuje da ga ispoštuje i ništa ne treba da ga nagovara da to pronevjerava.

Dakle, iako je gazda (poslodavac) kafir, možda alkoholičar ili bludnik, muwehhid se prema svom poslu mora i treba odnositi odgovorno.
U tome musliman nema nikakvog kufra niti čak grijeha!
Ako je njegov posao halal, on nema ništa sa kufrom gazde, njegovim pijanstvom ili bludom.

Posao treba raditi odgovorno i predano, da bi mu i zarada od tog posla bila halal.
Treba da se trudi da nakon istjeka pauze počne da radi i ne bi smio namjerno da produžuje pauzu i da izbjegava da nastavi sa radom.

Ako tako postupa i čini, pa se desi da mu nekada omakne da okasni, zaista mu prija odmor pa se nenamjerno zanese ili ne primjeti da je nastupio kraj pauze i vrijeme da nastavi raditi, a gazda ili pretpostavljeni (kontrolor, vođa smjene, majstor) naiđe i ljuti se, radnik musliman mora shvatiti da je taj u pravu i da je on pogriješio i svjesno to ne treba ponavljati.

Međutim, ako se pokaže da taj kontrolor zaista pretjeruje, ako zamjera zbog jedne jedine minute ili dvije i ako se u tim prilikama dere i vrijeđa, i tada je radnik musliman dužan da ispoštuje dogovor i da sljedeći put ne odmara i nakon pauze jer mu je obaveza pridržavati se usmenog dogovora (ili pismenog ugovora) i opisa posla (radnog mjesta), a svega toga zamjeranja i galame ne bi bilo da je on samim istjekom pauze odmah nastavio raditi.

Ako se ipak pretpostavi da poslodavac (kontrolor) previše galami, da zanovijeta za svaku sitnicu, radnik musliman ima opciju i izbor: ili da sabura, trudeći se da svojim neradom ne izaziva konfliktne situacije i stanja, ili da napusti taj posao i pronađe drugi.
Ovo posebno važi u slučaju da poslodavac psuje, vrijeđa ili ismijava vjeru i vjerske istine.

Međutim, nije u redu da se on zavarava i da olahko napušta posao za poslom, da krivi gazde i poslodavce a da je ustvari on uzrok svih tih konfikata, zamjerki i svađa svojim nemarom, kašnjenjem na posao, produžavanjem odmora i nakon pauze i slično.

Odgovorio: Ebu Ahmed.