PITANJE:

Selam alejkum. Nadam se brzom odgovoru. Ja sam evo vec 3 dana zul-hidzeta izgubio, proveo sam ih u nepokornosti i grijehu. Ima li nade da uhvatim veliko dobro u preostalih 7 dana. Da li covjek mora biti pokoran svih 10 ili se moze vratiti i tokom tih 10 dana? Zelim da se vratim Allahu za svoje grijesenje i propustena 3 najbolja dana u godini.

ODGOVOR:

We ‘alejkumus-Selam. 

Deset prvih dana dhul-hidždžeta (u kojima smo trenutno) imaju veliku vrijednost i značaj jer se dobro djelo u njima (prema tekstu haditha) posebno nagrađuje i nema dana u kojima je dobro djelo Allahu draže od dobrog djela u ovim danima (deset prvih dana ovog mjeseca).

Što se tvog pitanja konkretno tiče: 

Ovih deset dana nisu međusobno povezani na način da moraš u svima njima činiti neko konkretno dobro djelo (djelo ‘ibadeta), već se musliman treba truditi da u njima čini što više dobrih djela. 

Tako ni dani ramadana nisu na taj način međusobno povezani i nerazdvojivi (uz razliku da je post u njima naravno naređen); pa ako bi čovjek (opravdano zbog bolesti ili puta ili čak neopravdano) prvih par dana mrsio (ne postio) naravno da treba nastaviti i postiti ostale dane ramadana. 

Tako je i sa danima u kojima smo, a o 

kojima pitaš: 

Koliko god da si bio nemaran spram činjenja pohvalnih (ili čak i naređenih) djela ili činio grijeha i nepokornosti, nikada nije kasno za pokajanje i povratak Allahu:

وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ

“I stremite ka oprostu svog Gospodara i džennetu koji je prostran koliko su prostrani nebesa i Zemlja, pripremljen za bogobojazne” (Alu ‘Imran, 133. ajet).

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَّصُوحًا عَسَىٰ رَبُّكُمْ أَن يُكَفِّرَ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ

“O vi koji vjerujete, pokajte se Allahu iskrenim pokajanjem. Možda vam vaš Gospodar pređe preko ružnih postupaka i uvede vas u džennete ispod kojih rijeke teku…” (Et-Tahrim, 8. ajet).

Jedno od šejtanovih glavnih oružja jeste da vjernika podstiče na pretjerano oslanjanje na svoja djela (pa da se opusti i napusti dobra djela) ili na gubljenje nade u Allahovu milost (pa da padne u očaj i napusti pokajanje).

Vjernik se treba bojati jer je svjestan svojih grijeha i Allahove Veličine, ali istovremeno ne smije gubiti nadu u Allahovu Milost.

Zato treba tražiti oprost i Allahu se vraćati sa pokajanjem.

A ovih deset dana (kao i svi Allahovi dani) su zasebni i nisu poput rek’ata u namazu (da ako izostaviš jedan, propadne cio namaz). 

Ne, već vjernik jednog dana posti, drugog dana (noći) klanja noćni namaz, trećega udijeli sadaku, a četvrtog posjeti bolesnika ili klanja dženazu. 

Neki od vjernika poste svih devet dana (deseti je zabranjeno postiti jer je to prvi dan Bajrama), neki poste 3-4 dana, a neki poste samo Dan ‘Arefata (deveti dan, dan prije Bajrama). 

Neki se trude da što više dhikre (spominju Allaha), a neki da što više uče Kur’an: trude se i nadmeću, utrkuju se ko će više dobra učiniti:

فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ ۚ أَيْنَ مَا تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَمِيعًا ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“I nadmećite (utrkujte) se u dobru; gdje god da budete, Allah će vas sve Sebi privesti. Allah je zaista sve u stanju” (El-Bekare, 148. ajet)

Savjetujem te da dobro preispitaš svoje vjerovanje, posebno svoj stav i mišljenje spram širka današnjice (demokratije i sekularizma), da se (ako već nisi) tekfirom odrekneš taguta (lažnih božanstava: zakonodavaca, vladara, parlamentaraca, sudija, sahira) i njihovih pomagača (glasača, vojske i policije), ne bi li Allaha sreo čist od širka i mušrika.

Uspjeh je jedino da se na takvo, ispravno vjerovanje i spoznaju nadoveže klanjanje svih pet namaza, post ramadana i (ako je čovjek u mogućnosti) davanje zekata i obavljanje hadždža, uz pohvalni istigfar, dhikr, učenje Kur’ana, traženje znanja, davanje sadake,… 

Sve to kao nadgradnja na temelj (ispravnu ‘akidu).

Odgovorio: Ebu Ahmed.