PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum.
Zanima me ako npr neki broj me opseda npr broj 33 i ako stalno vidjam taj broj i ako počnem da smatram da ću npr živeti 33 godine ili da mi broj 3e odredjuje sudbinu da li sam upao u Veliki Shirk sa ovakvim uverenjem.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Iako to sigurno jeste od pogrešnih vjerovanja i šejtanskih vesvesa, to samo po sebi nije veliki širk.

Veliki širk bi bio kada bi ti otišao kod “proricatelja sudbine”, saslušao šta on govori, pa kada ti “prorekne” da ćeš živjeti, recimo, 33 godine i ti mu to povjerovao – tada bi svakako napustio vjeru.

Međutim, ovo sto spominješ su šejtanska došaptavanja i zbunjivanja, zle misli koje same po sebi ipak nisu dostigle veliki kufr ni širk, tebi se prosto nešto čini, nečega se bojiš, nešto uobražavaš i pomišljaš da je to možda neki predosjećaj i nagađaš da bi određeni broj mogao da znači nešto.
Niti si ti upao u proricanje budućnosti niti si povjerovao nekome ko ti je proricao.

Ali, iako to još nije na stepenu velikog kufra ni širka, postoji mogućnost da ta opsesija preraste u nešto veće, sve do depresije ili sumnje u iman, ne dao Allah, pa to ne smiješ potcijeniti, već se protiv toga svim silama boriti.
Kako i čime?
Po sunnetu Resulullaha, sallallahu ‘alejhi we sellem, učenjem sura el-Feleq i en-Nas, Ajetul-Kursije i dova iz sunneta, dova protiv straha, uznemirenosti, dove kojima se traži uvjerenje i čvrstoća u vjeri (npr. dova: “يا مقلب القلوب ثبت قلبي على دينك Ja muqallibel-Qulub, thebbit qalbi ‘ala dinik”), truditi se često dhikriti i biti pod abdestom.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.