PITANJE:
Esselamu alejkum brate.
Spomenuo si u dersu da musliman nece biti kaznjen za ono sto nije znao, pa jel to slucaj za djelo ako ode nekom sihirbazu a klanja namaz ali nema dovoljno islamskog znanja ili glasa na demokratskim izborima? Allah te nagradio.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Musliman neće biti kažnjen za ono što nije znao, ali to ipak ne znači da je neznanje o tewhidu i širku opravdanje ako neko počini veliki širk.
Poznato je da je prvi šart šehadeta znanje, pa onaj ko nema znanja o tewhidu nije ostvario ni prvi šart šehadeta i nije musliman, posebno kad na to neznanje doda djelo velikog širka, kakav je odlazak kod sihirbaza da sazna gajb ili glasanje na izborima.

Jedino što u tim stvarima jeste opravdanje jeste nepoznavanje stanja i situacije, kao da čovjek šutne mushaf misleći da je to neka obična knjiga, ili da opsuje Allaha čitajući tu psovku napisanu na stranom jeziku ili je ponovi za nekim, ne znajući uopšte šta znače te riječi.
Tada je on opravdan jer ne zna šta čini (ne zna stanje), ali nije opravdan ako ne zna da je to zabranjeno učiniti ili ne zna da to izvodi iz vjere.

Dakle, ako bi izgovorio psovku Allaha ne znajući šta te riječi znače (jer su na stranom jeziku), bio bi opravdan jer ne zna stanje, ne zna šta je učinio. Ali ako zna šta to znači i izgovara, neće biti opravdan time što ne zna propis (da je to zabranjeno i da izvodi iz vjere).

Također, ako bi šutnuo mushaf ili ga bacio na smetlište ne znajući da je to mushaf, bio bi opravdan jer ne zna stanje (ne zna šta šutira). Ali ako zna da je to mushaf a šutne ga ili ga baci na smeće, neće biti opravdan time što ne zna propis (da to izvodi iz vjere).

Ako bi glasao na izborima ne znajući da time odabira ljude koji će donositi, izglašavati zakone mimo Allahovog (već misli da odabira čovjeka čiji će posao biti samo odlučivanje koja će se ulica asfaltirati, koja fabrika otvoriti), bio bi opravdan jer ne zna stanje (ne zna da postavlja taguta). Ali ako zna da tim glasanjem on odabira zakonodavca mimo Allaha (a 99,9 posto njih to zna), neće biti opravdan time što nije znao propis (da je to kufr).

Ako bi otišao pred nekoga ko “salijeva stravu” ne znajući da u tom postupku ima šejtanskog sašaptavanja i mrmljanja te osobe čudnih stihova i brzalica bez kojih se to djelo ne može izvesti, bio bi opravdan jer ne zna stanje (misli da je to prosto dejstvo olova, vode i sl.). Ali ako zna da prirodu tog djela, nije opravdan time što ne zna da je to kufr.

Dakle, sve vrijeme navodim primjere da pojasnim da je džehlul-hal (nepoznavanje stanja, situacije, karaktera počinjenog djela ili izgovorenih riječi) opravdanje, ali da džehlul-hukm (nepoznavanje propisa, tj. toga da je to djelo širk ili kufr) nije opravdanje ako se počini veliki širk ili jasni veliki kufr.
U tim stvarima nema opravdanja neznanjem, jer ako čovjek ne zna da se samo Allahu treba činiti ‘ibadet a ne smije nikome mimo Njega, on svakako nije bio musliman ni prije nego što je počinio to djelo.

Neznanje o tewhidu je samo po sebi kufr, a ne opravdanje.

Odgovorio: Ebu Ahmed.