PITANJE:
Da li je muž dužan da plati ženi (sa kojom je i dalje u braku) popravku zuba koji su se oštetili za vrijeme trudnoće, noseći i rađajući njihovu djecu?

ODGOVOR:
Muž je dužan da, u skladu sa svojim mogućnostima, izdržava ženu, a u to spadaju troškovi njene hrane, oblačenja, stana, liječenja, ogrijeva, plaćanja računa,…
Dakle, muž je dužan da snosi troškove ženinog liječenja, makar u pitanju bile i veoma skupe operacije, tretmani, dugogodišnja liječenja i sl. a još prije ono što i nije toliko skupo, poput popravke zuba, izrade vještačkih zuba, “mostova”, proteza i sl. Neće te troškove valjda da snose njeni roditelji ili njena braća i sestre?
Kada se na to doda još i podatak da su kvarovi i oštećenja zuba nastali u periodu trudnoće, kako da musliman oklijeva u plaćanju troškova tog liječenja ženi kojoj je zdravlje narušeno dok je nosila i izrodila njihovu zajedničku djecu?
Allah je objavio:
وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ 
“Čovjeku smo oporučili dobročinstvo roditeljima svojim – nosila ga je majka njegova slabošću nad slabosti…” (sura Lukman, 14)
Iako je glavna pouka ovog ajeta u zahvalnosti djeteta majci, dovoljno je naglašavanje velikog truda i žrtve žene (trudnice i porodilje), a njen muž (otac djeteta) je onaj koji treba da snosi troškove te žene. Čudno je, a istovremeno i žalosno da među muslimanima postoje muževi koji ovu svoju obavezu osporavaju, u nju sumnjaju ili je ne znaju (znajući za svoja prava u braku, ali ne i za obaveze).

Odgovorio: Ebu Ahmed.