PITANJE:
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Halali brate, znam da sam ucestao sa pitanjima, ali sad se ne radi o meni vec o drugu koji želi da se bavi proizvodnjom falsifikovanih licnih karti. Da li je to dozvoljeno ili grijeh, kufr ili širk? Posto tagut izdaje takve papire i po tagutskom nalogu oni se proizvode.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Sažetak odgovora:
Bavljenje time kao poslom, tj. zarađivanje na taj način nije dozvoljeno, osim u daruri (nuždi) pojedinačnog slučaja.

Obrazloženje:
Istina je da musliman ne voli demokratsku državu, njena obilježja i isprave.
Ta dokumenta izdaju taguti, da su na njima tagutska obilježja (zastava, grb, krst,…) i da oni time imaju uvid o broju građana, državljana, stanovnika, te da im ti podaci i evidencija služe i za glasačke (biračke) spiskove, i za evidenciju vojnih obveznika ili mogućih rezervista i slične stvari kojima oni ojačavaju svoju vlast.

Međutim, mržnja koju musliman osjeća prema demokratskoj državi i njenoj vlasti ga ne smije natjerati da čini ono što je islamom zabranjeno, a evo i zašto:

PRVO:
Samom proizvodnjom, štampom, prodajom i dijeljenjem tih falsifikovanih dokumenata musliman umnožava ono na čemu se promovišu i veličaju simboli taguta.
Dakle, musliman koji bi se bavio poslom iz pitanja (falsifikovao dokumenta) bi štampao, prodavao, uručivao sva ona muslimanu mrska obilježja (orlove, ljiljane, krstove,..) koja su ljudima nametnuta da ih imaju na svojim dokumentima.

DRUGO:
Iako se falsifikovanjem tih dokumenata pomaže varanje i obmanjivanje taguta (što je dozvoljeno i pohvaljeno), time se istovremeno pomaže varanje i obmanjivanje mnogih drugih kategorija ljudi.
Samo djelo lažnog predstavljanja je zabranjeno, osim u daruri (nuždi), a darura nije odlazak u Zapadnu Evropu i boravak tamo radi dunjaluka.
Dakle, čovjek koji nabavi lažna, faksifikovana dokumenta se lažno predstavlja ne samo policiji i carinicima pri odlasku tamo, već onda uglavnom i poslodavcu, revizoru u javnom prijevozu, inspektoru rada na radnom mjestu, možda i običnim građanima, ljudima koje sretne i upozna jer se mora svugdje lažno predstavljati da ne bude uhvaćen u laži, a što je suština varanja, obmanjivanja, laganja bez ikakve nužde.

TREĆE:
Čovjek koji nabavi takva falsifikovana dokumenta se predstavlja uglavnom kao državljanin neke od država Evropske Unije jer uz pomoć dokumenata tih država može u Evropi ostati duže od tri mjeseca i raditi.
On tako nosi pasoš, recimo, Slovenije i predstavlja se kao Janez, ili pasoš Bugarske i predstavlja se kao Georgi, ili pasoš Mađarske i predstavlja se kao Ištvan.
Nekada je u pitanju musliman koji se posluži falsifikovanim dokumentima, pa je stvarnost toga da se muwehhid svojevoljno predstavlja kao kafir!

Vjerovatno ima još i neki razlog, još neka suština postupka (posla) o kom pitaš.

Zato kažem da je bavljenjem tim poslom zabranjena stvar, osim u daruri (nuždi).

Ako je nekom muslimanu oduzet pasoš ili ima zabranu napuštanja zemlje ili bezuspješno pokušava dobiti legalna dokumenta u svojoj zemlji, a prijeti mu hapšenje, tada sve o čemu smo govorili postaje dozvoljeno: dozvoljeno je njemu da se posluži falsifikovanim dokumentima i lažnim identitetom, dozvoljeno je drugome da mu u tome pomogne, u tome posreduje ili mu to odradi, sve dok se tim djelom pomaže u očuvanju života, slobode i časti muslimana.

Dozvoljeno je isto kao što je dozvoljeno da musliman potplati (podmiti) doktora ginekologa da bi se sklonio sa smjene i ženskoj koleginici prepustio porođaj njegove žene.
Mito koji je u osnovi zabranjeno davati, u spomenutom slučaju je dozvoljeno dati jer će se time spasiti (sačuvati) čast muslimanke, pa musliman tako mitom samo obezbjeđuje ono što mu pripada (da mu ženu porađa žena), pravo koje su mu tagutske vlasti bespravno oduzele.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.