PITANJE:
Esselamu alejkum. Jedan insan mi je rekao da smo mi prihvatili emanet (svi pojedinacno ili samo Adem) a da su planine odbile. Je li to istina?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Istina je.
Postoje dva ajeta na tu temu:

Jedan ajet govori da je Adem kao prvi čovjek preuzeo taj emanet, ali se svakako on prenosi i odnosi i na nas:
إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ ۖ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا
“Mi smo nebesima, Zemlji i planinama ponudili emanet, pa su se ustegli i pobojali da ga ponesu, ali ga je preuzeo čovjek – a on je, zaista, prema sebi nepravedan i lahkomislen.“ (sura el-Ahzab, 72. ajet)
Učenjaci su naglasili da se ovim ajetom ne cilja na sve ljude, već na Adema, ali, kao što rekoh, svakako se emanet odnosi i na nas.

A drugi ajet govori o tome da smo svi mi pojedinačno preuzeli taj emanet, posvjedočili da nam je Allah Jedini Gospodar i Bog:
وَإِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنِي آدَمَ مِن ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَأَشْهَدَهُمْ عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ ۖ قَالُوا بَلَىٰ ۛ شَهِدْنَا ۛ أَن تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَٰذَا غَافِلِينَ ‎﴿١٧٢﴾‏ أَوْ تَقُولُوا إِنَّمَا أَشْرَكَ آبَاؤُنَا مِن قَبْلُ وَكُنَّا ذُرِّيَّةً مِّن بَعْدِهِمْ ۖ أَفَتُهْلِكُنَا بِمَا فَعَلَ الْمُبْطِلُونَ
“I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: ‘Zar Ja nisam Gospodar vaš?’- oni su odgovorili: ‘Jesi, mi svjedočimo’ – i to zato da na Sudnjem danu ne kažete: ‘Mi o ovome ništa nismo znali.’ Ili da ne reknete: ‘Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?’ ” (sura el-A’raf, 172.-174. ajet)

Tačno je da se mi toga ne sjećamo, ali nas je Allah i 1) zdravom fitrom, urođenom prirodom, stvorio sklonima da budemo muwehhidi a ne mušrici (da samo Njemu ‘ibadet činimo), a potom nas je i 2) objavom podsjetio na zavjet dat Njemu i preuzetu obavezu.

Odgovorio: Ebu Ahmed.