https://www.lacuisinecestsimple.com/2023/03/vc2yfmf54b.html PITANJE:
Esselamu alejkum.
Danas je jako rasprostranjeno dopisivanje muskaraca i zena. Da li je dozvoljeno da se sestra koja se zeli udati dopisuje sa bracom (ozenjenim ili neozenjenim) medjusobno da salju slike dok ona ne odluci koji joj odgovara za brak. I na koji nacin zena moze da se uda ako nema mahrema jer mnogi kazu da je to dopisivanje uredu ako zena nema mahrema muslimana (oca, brata )?

https://homanathome.com/2023/03/yzebypdbh ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.
Dopisivanje osoba različitih polova (koji jedno drugom nisu mahrem) je jasno zabranjeno. O tome pročitaj kratak odgovor na ovom linku:

https://urbandesign4health.com/6cu8ayj8p5 Jedino što bih na taj odgovor dodao jeste ono što si spomenula o slanju slika. Ako bi djevojka (žena) slala svoju sliku, to bi bilo i gore negoli obrnuto. Medjutim, zabranjeno je i da muškarac šalje svoju sliku. Iako njegovo lice nije avret, njoj je ipak naredjeno da obori pogled, a ta se naredba ne ostvaruje buljenjem u njegovu sliku.

https://houstonjunkcar.com/77sb17guv Dakle, dopisivanje je zabranjeno (posebno instant, uživo kucanje, dok su oboje online, jer otvara mjesta dodatnom smješkanju, “duhovitosti” i kreveljenju negoli slanjem mejla i čekanjem odgovora).

Slanje slika je zabranjeno, osim poslati sliku njenom welijju koji će joj u “sklopu” njegove prosidbe, pokazati njegovu sliku.

A ako žena nema mahrema muslimana, preko neke udate sestre će odrediti (ovlastiti) njenog muža (po mogućnosti nekog utjecajnog brata, imama, emira, da’iju) da bude njen welijj.

https://thecriticalreel.com/irx3xo2 Odgovorio: Ebu Ahmed.