PITANJE:
Selam Alejkum. Bismillahi.
U mnogim hadisima se spominje 40 dana, ne prima se namaz 40 dana ko popije alkohol, 40 dana će Dedzal vladati zemljom itd. Ima li broj 40 neku simboliku u islamu, bilo dana, bilo godina?

ODGOVOR:
We alejkumus selam.

Da, istina je da se u hadithima često spominje broj četrdeset, ali se slično može primijetiti i kad su u pitanju brojevi sedam ili dvanaest.
Eto, ja imam knjigu koja se zove “BROJ ČETRDESET U HADITHIMA ALLAHOVOG POSLANIKA, s.a.w.s.”
Hoću reći, haditha u kojima se spominje broj četrdeset ima toliko da ih je neko sortirao i po poglavljima i značenjima poređao.
Međutim, nemamo dokaza ni za šta više od toga, da bismo se usudili da vjerujemo i tvrdimo da je sad to neka simbolika, a još manje da možemo reći šta to simboliše, predstavlja i znači.
Ako bismo krenuli tim putem, rekli bismo o islamu nešto bez dokaza, govorili bismo o Allahu bez znanja, a to je jedan od najvećih grijeha, stvar koju Allah spominje odmah uz širk, stvar koja je, po riječima Ibn Tejmijje, bila zabranjena u šeri’atima (vjerozakonima) svih poslanika i vjerovjesnika.
Također, pridajući broju četrdeset neko značenje bez jasnog dokaza za to, krenuli bismo putem kojim su otišli pripadnici sekte batinijje, koji svakom pojmu pridodaju nekakvo (navodno) unutrašnje (batin), tajno, mistično značenje, što je veliko neznanje i zabluda.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.