PITANJE:
Salam Aleikum. Imam jedno pitanje, sta se tice braka, bilo bi takodjer dobro da ga i na stranici objavis, pa da i drugi znaju. Koliko mi je poznato, kod vjencanja, velij (skrbitelj) treba da da dozvolu, da budu 2 svjedoka i naravno da je vjencanje na obostrani pristanak. Sta me sad tu zanima: Dali se velij (skrbitelj) moze takodjer kao “svjedok” uracunati ili treba da kao svjedoci bude netko “izvana”?

ODGOVOR:
We alejkumus-Selam.
Bitno je da mimo welijja (staratelja) budu dva svjedoka.

Mozda ti je poznato da se vremenom naviklo da postoji, mimo sve te trojice, i još jedna osoba koja kao da je matičar, kao da on vjenčava, uglavnom neko učen, lokalni imam ili emir, šejkh ili da’ija i to ima smisla da bi rekao nešto o pravima supružnika, da se održi kratak ders, podsjećanje,… ali to svakako nije uslov.
Također, taj imam ili “matičar” može istovremeno da bude i welijj, posebno ako djevojka (žena) koja se udaje nema welijja muslimana (oca, brata), pa da taj učen čovjek preuzme tu ulogu, da bude njen welijj a ujedno i da kaže nesto poučno i korisno prilikom sklapanja braka.
Također, taj imam može biti ujedno i jedan od dva (ili poželjno: više) svjedoka.

Dakle, mora postojati welijj i dva svjedoka, tri osobe mimo dvoje supružnika.
Imam Ibnu Kudame el-Makdisi je u “El-Mugniju” (9/344) naslovio poglavlje riječima: “I nema sklapanja braka (drukčije), osim uz welijja i dva svjedoka od muslimana”.

Ono što je moguće, iako to nisi pitao, a da ih bude manje nego trojica plus supružnici jeste situacija da welijj svoju štićenicu uda za sebe.
O tome su govorili islamski učenjaci i to je dozvoljeno, dakle da djevojka/žena ima welijja koji joj svakako nije mahrem, već welijj u odsustvu welijja mahrema, dakle onoj djevojci/ženi koja nema oca, brata i sl. muslimana, pa joj je welijj lokalni imam ili emir ili brat u islamu, pa da taj welijj za sebe (u prisustvu dva svjedoka) vjenča tu djevojku/ženu, svakako uz njen pristanak.
Ibn Kudame je rekao (“El-Mugni”, 7/360): “Welijj žene kome je dozvoljeno da je oženi može biti njen rođak, vlasnik, kadija ili vladar. Ako mu ona da dozvolu (saglasnost) da je oženi, on to može učiniti”.

Dakle, welijj ne može istovremeno biti jedan od svjedoka, već mora postojati welijj i dva svjedoka, ali welijj može biti mladoženja, pa da postoji welijj (ujedno i mladoženja) i dva svjedoka.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.