PITANJE:
Slusao sam jednog govornika krscanina, koji kaze da Politeisti i Ateisti u islamskoj drzavi imaju samo izbor da predju na islam ili smrt. Da li je ovo istina?

ODGOVOR:

PRVO: Istina je da je osnovni propis da u islamskoj državi mogu živjeti samo muslimani i “ehlul-kitab” (narodi Knjige, tj. oni koji slijede ostatke učenja prijašnjih Objava, tj. Jevreji i kršćani). Ostalima ne bi trebalo imati mjesta u islamskoj državi, ali zašto zaključiti usiljeno i tendenciozno (kako to čine mnogi), pa reći “prihvatanje islama ili smrt”, ako je činjenica da Allah 1) zabranjuje prisilno nametanje vjere, 2) ne prihvata neiskreno prihvatanje islama i takav čovjek nema ništa od tog djela, 3) muslimani (kao i svi drugi) mrze licemjere? Dakle, zašto nametati ideju prisilne islamizacije i ubijanja, a ne spomenuti mogućnost iseljavanja? Koliko god to nekome zvučalo surovo, 1) na Balkanu i mnogim djelovima svijeta je to vijekovima dio politike i prakse hegemonije nekih država, protjerivanje svih koji nisu Srbi, recimo, 2) iseljavanje nemuslimana (ne-kitabija) iz islamske države ne bi bilo uz zlostavljanje i pljačkanje njih.

DRUGO: Vrijedno je dodati da su mnogi islamski učenjaci, usljed prinudne situacije, nekada uključivali i politeiste ne-kitabije u propis ehlul-kitabija, tj. podveli su i hinduse i slične pod propis koji se tiče Jevreja i kršćana. Dakle, kršćanski misionari lažu da bi bilo nužno potrebno da islamska država poubija milijardu hindusa ili budista osvajanjem Indije ili Kine. Historija je dokaz tome, to osvajanje se u prošlosti već desilo: Muslimanska vojska je osvojila veliki dio teritorije današnje Indije i mnogobrojno lokalno hinduističko stanovništvo nije prisilno prevela u islam, niti ga poubijala, niti ga iselila (protjerala), već je nad njima primjenila propis ehlul-kitaba (Jevreja i kršćana), te ih ostavila na miru uz plaćanje džizje. U suprotnom, hindusa skoro da bi nestalo. Dakle, izbjeglo se ubijanje ili protjerivanje stotina hiljada ljudi. Dakle, to je ono u čemu su takvi govornici samo djelimično u pravu (da okvirno u islamskoj državi nema mjesta nemuslimanima mimo ehlul-kitaba), ali to tendenciozno zloupotrebljavaju.

Odgovorio: Ebu Ahmed.