PITANJE:
Esselamu alejkum.
Htjeo sam pitati: Ako ti je neko ukrao traktor, da li smijes prijaviti policiji, jer vjerovatno ce doci do suda ako policija potvrdi da je ukraden traktor.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Inša’Allah da nema smetnje to učiniti.
Naime, ako se čovjek i toga može sačuvati, bolje je, jer možda ne izdrži na iskušenjima koja kasnije iz toga mogu proistjeći, od poziva suda i sično.

Međutim, u samom postupku pozivanja policije od strane muslimana da bi od sebe otklonio neki zulum nema djela jasnog harama a kamoli velikog širka ili kufra (kako to neko bukvalno shvata i predstavlja), jer je tehakum – željenje i traženje parničenja pred tagutskim sudom i zakonom i činjenje toga. Ne ograničavamo se samo na “željenje i traženje“ pa da se neko ko to svojevoljno učini može pravdati time da to nije volio ni želio, ali “eto, bio je u nuždi“, već kažemo da je tehakum pokretanje parnice pred tagutskim zakonom (što je dokaz i potvrda željenja presude taguta i zadovoljstva time).

Međutim, u slučaju poziva policije stvar se svodi na الإستنصار (traženje pomoći, tj, od nevjernika), a to svakako nije kufr ni širk.

A što se tiče govora da će vjerovatno taj slučaj doći do suda, Allah je u Svojoj Knjizi na pet mjesta rekao: وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ “I nijedan nosač neće nositi breme drugoga“, tj. nijedan griješnik neće tuđe grijehe nositi, tj. svako će biti pitan samo za ono što je on sam učinio, a ne za ono što je neko nakon njega radio.

U slučaju da, nakon što musliman pozove policiju samo da bi mu oni otišli kod zulumćara i snagom uzeli i njemu povratili oteti mu traktor, i dođe do nekakvog pokretanja parnice i tuženja tog otimača, pokretač te parnice (počilac širka tehakuma) biće vlast, policija, državni tužolac, bilo ko, a svakako ne musliman koji je samo potražio pomoć policije, a nikako ničime nije iskazao ni želju da otimaču bude suđeno tagutskim zakonom.
Država, tužilac će biti tužitelji, pokrenuti parnicu, suditi otimaču, muslimana u tome nigdje nema.

A ako se nekim čudom i desi da musliman bude pozvan na to ročište (suđenje) i kaže mu se da je on tužilac, da je on prijavljivanjem krađe ili otimačine tužio lopova (otimača), musliman se treba odazvati tom pozivu (što samo po sebi nije nikakav kufr ni širk), otići tamo i koliko je u stanju ispoljiti svoju vjeru i naglasiti da on ničime nije tražio da se pokrene parnica, da on nije tražio pomoć zakona, već da je samo tražio pomoć policije koja ima snagu da mu vrati traktor, ne snagom zakona i suđenja, već snagom sile koju posjeduje, a što je policija i učinila i vratila mu traktor prije i bez ikakvih procesa.
Također, trebao bi i da naglasi da (ako su oni njega tamo evidentirali kao pokretača parnice, a što on nije) on zahtijeva da se to poništi i obustavi, da on ničime ne tereti tog koji mu je traktor ukrao (oteo), posebno sada nakon što mu je traktor vraćen.

Kakva je nakon toga krivica tog muslimana? Nikakva.
Možda njegov iskaz izazove čak i simpatije i kod sudije i tužitelja, pa i kod samog otmičara koji time bude pošteđen.

U svakom slučaju, u traženju pomoći od policije, ne tražeći i pokrećući parnicu pred sudom, nema djela kufra ni širka.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.