PITANJE:
Es-Selamu alejkum.
Da li je izmet od ptica uopsteno, a pilića i koka specificno nedžes? Tj. da ako se uprlja odjeca ili carape, da se u tome ne moze obavljati namaz.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

1) Učenjaci su saglasni da su mokraća i izmet životinja čije je meso zabranjeno jesti – prljavi. Dakle, mokraća i izmet mačaka, pasa, lešinara, ptica grabljivica itd. su nečisti. Oko toga su učenjaci saglasni.

2) Velika većina učenjaka smatra da su mokraća i izmet životinja čije je meso dozvoljeno jesti – čisti. Dakle, mokraća i izmet krava, ovaca, deva, kokošaka, ptica čije se meso jede itd. nisu nečisti kad je u pitanju čistoća za namaz, pa će tako namaz obavljen u odjeći ili obući na kojoj ima tragova mokraće ili izmeta životinja čije se meso jede, biti validan.

Međutim, musliman se mora truditi da izbjegava klanjati u odjeći koja je uprljana takvom mokraćom ili izmetom iz barem dva razloga:

PRVO: Muslimanu je Kur’anom objavljeno da se za namaz trebaju lijepo obući:
يَا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ
“O sinovi Ademovi, uzmote svoje ukrase (tj. lijepo se obucite) kod svakog mjesta sedžde (tj. kad god obavljate namaz).” (sura el-E’raf, 31. ajet)
Također, poznato je da su neki od selefa (naših dobrih prethodnika iz prvih generacija muslimana) praktikovali imati dvije odjeće: jednu za svakodnevne poslove, a drugu posebno za namaz.
Pa sve i ako je ispravno mišljenje da je namaz obavljen u takvoj odjeći (na kojoj ima tragova mokraće ili izmeta pilića) validan, to treba muslimanu da bude samo krajnja solucija, da ako baš nikako nema načina da išta drugo obuče, a vrijeme namaza mu ističe, da obavi namaz makar u toj odjeći i da se nada da mu je validan, a ne da to olahko čini samo jer u tome radi i teško mu da se presvuče, a čista odjeća mu je dostupna ili je tu na posao može donijeti. Pa zar da pred Allaha stajemo onako kako pred Njegove robove ne bismo? U takvoj odjeći bi nas bilo stid otići u trgovinu, otići po dijete u školu ili platiti račune, a da u tome stajemo pred Gospodara ljudi?

DRUGO: Musliman iz opreza treba uvijek imati u vidu i na umu i drugo od dva mišljenja učenjaka (mišljenje da su mokraća i izmet životinja čije se meso jede ipak nečisti), a uz to postoji i šeri’atsko pravilo koje glasi: الخروج من الإختلاف مستحب (Izlazak iz razilaženja je pohvaljen), pravilo kojim se preporučuje postupanje po težem i opreznijem.
Tako je ženi muslimanki, sve i ako ona, recimo, misli da je pokrivanje lica samo sunnet, pohvaljeno da “izađe iz razilaženja” tako što će pokriti lice, makar vjerovala da to nije naređeno, čineći to iz opreznosti, da ne bi bila griješna, jer itekako može biti da su u pravu oni učenjaci koji tvrde da to jeste naređeno.
Ili ako čovjek vjeruje da je pijenje stojeći samo mekruh, njemu je pohvaljeno da “izađe iz razilaženja” tako što neće piti stojeći, čineći to iz opreznosti, da ne bi bio griješan, jer su možda u pravu učenjaci koji tvrde da je to zabranjeno.
Tako je u ovom slučaju muslimanu, i ako vjeruje da je namaz u takvoj odjeći validan, svakako bolje i pohvaljeno da “izađe iz razilaženja” tako što će izbjegavati obavljanje namaza u takvoj odjeći.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.