PITANJE:
Esselamu alejkum.
Je li ispravno tekfiriti insana čiji se islam utvrdio ako je na profilnu sliku stavio Dzohara Dudajeva (velicajuci ga time)? Ispostavilo se da stvarno nije znao da je to bio sekularista, imao je subhu po tom pitanju.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Svakako da počinioca opisanog djela nije ispravno protekfiriti, i to iz dva razloga:

PRVO: Sasvim je moguće je da ga on ne smatra muslimanom, iako ga je postavio na tako “vidljivo” mjesto vezano za sebe (profilna slika).
Dakle, musliman može postaviti sliku čovjeka čiji postupak podržava a da ga ne smatra muslimanom, ma koliko to bilo neprimjerno.

U kontekstu aktuelnih događaja u Palestini i iziritiran zulumom koji čine Izraelci, musliman može na svoju profilnu sliku postaviti sliku Hitlera (želeći time da poruči da ga podržava u njegovom ubijanju Jevreja).
Iako nije ispravno ni podržavanje holokausta niti postavljanje slike jednog takvog zločinca, to bi bilo grijeh a ne kufr jer je kufr u smatranju mušrika/kafira muslimanom (netekfirenju njega), a spomenuto (postavljanje Hitlerove slike) se zaista može desiti i uz tekfir njega; insan ga svakako tekfiri (ko je toliko lud pa da Hitlera smatra muslimanom?), ali i pored tekfira njega, želli poručiti da je bio “pravo rješenje” za Jevjere i da svega ovoga danas ne bi bilo da im je on “stao u kraj”.

Također, iako je praćenje sportskih događaja sumnjiva, a uživanje u njima i preokupiranje time zabranjena stvar, sasvim je moguće da čovjek na svoju profilnu sliku postavi sliku određenog sportiste jer je sinoć postigao odlučujući gol, pa možda još i pao na sedždu i sl.

Sve je ovo nepotrebno i pogrešno i čovjek je griješan zbog reklamiranja takvih ljudi (nevjernika i danguba), ali u tome nema niti širka (vlasnika profila) niti njegovog jasnog smatranja tog sportiste muslimanom a što bi ovog muslimana izvelo iz vjere.

DRUGO: Čak i u slučaju da musliman postavi sliku nekog nemuslimana smatrajući ga muslimanom, moguće je on (vlasnik profila) ima ispravnu akidu ali ne tekfiri tu osobu samo zato što mu je pogrešno predstavljeno njeno stanje (čuo je da je to mudžahid ili vođa mudžahida a nije čuo za njegov kufr ili kufr te skupine, ili ga zna kao učenjaka a nije čuo za njegov kufr).
Eto, i sam si napisao da musliman čiji si slučaj opisao nije znao za stanje taguta čiju sliku je postavio, da nije znao da je bio sekularist.

Dakle, itekako da se u situaciji koju si opisao ne smije žuriti sa tekfirom dok se ne sazna da li vlasnik profila tekfiri osobu koju je postavio te da li poznaje njeno stanje.

Odgovorio: Ebu Ahmed.