PITANJE:
Selam alejkum we rahmetuallahi we berekatuhu
Pitanje: kad neki danasnji kristjan trazi pomoc lijecenje kod muslimana rukijom, jeli to dozvoljeno? Poznajem jednog kolegu pa me on pitao za njegovu unuku od brata a on mene zna kao Muslimana, Elhamdulillah. Barakallahu fiikum

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Da, dozvoljeno je učiti Kur’an (rukju) vjerniku i nevjerniku.

Dokaz je postupak ashaba iz poznatog haditha koji je zabilježio imam el-Bukhari (hadith br. 2276).
U njemu stoji da je grupa ashaba bila na putu pa su naišli na beduinsko pleme koje je odbilo da ih ugosti, ali je poglavicu tog plemena ujela zmija pa su oni pitali ashabe umije li neko od njih da liječi, pa je jedan od ashaba rekao da on umije, ali da neće jer su odbili da ih ugoste, sve dok im ne daju stado ovaca, na šta su ovi pristali, pa ga je ovaj ashab počeo liječiti učenjem suretul-Fatihe, te je poglavica tog plemena ustao i počeo hodati kao i prije ujeda zmije. Hadith ide dalje i iz njega se izvlači propis dozvole uzimanja naknade za liječenje nekoga Kur’anom, ali je u njemu i dokaz dozvoljenosti učenja Kur’ana (rukje) radi izliječenja nevjernika, jer je očito da je to bilo pleme mušrika.

Znači, dozvoljeno je učiti rukju mušriku, u slučaju tvog pitanja kršćaninu, bez sumnje.

Druga stvar je ta što se pokazalo da se rukja nevjerniku uglavnom ne pokaže djelotvornom na “duže staze”, tj. obično se čovjek ne izliječi ili se, ako se izliječi, bolest ubrzo vrati. A kako i ne bi, kad je nevjernik svojim načinom života, čineći kufr i harame a ne ostvarujući tewhid i ne izvršavajući naredbe, pravi “magnet” za džinne?

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.