PITANJE:
Esselamu alejkum.
Imam jednu mačku koju su napali psi pa zbog ugriza ona nema više osjećaja na repu. Sada kada obavi nuždu sve ponese sa sobom i takva nam ulazi u kuću.
E sad: Da li je dozvoljeno da joj skratimo rep zbog toga?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Smatram da vam to nije dozvoljeno uraditi.

PRVO: 
Ko može da garantuje da je spomenutoj mački sasvim nestao osjećaj za bol iz povređenog (oštećenog) repa? Ko je to stručno pregledao i ustanovio?
Bojim se da se može desiti da bi ta mačka (sve i ako uistinu ne osjeća ili samo ne ispoljava da osjeća!) neke dodire, pritiske i fizičke kontakte (gaženje na rep) itekako mogla osjetiti stravičan bol prilikom zahvata potpunog odstranjivanja tog dijela tijela.

DRUGO:
Sve i ako je stručni veterinar sa sigurnošću utvrdio i garantuje da ona zaista nimalo ne osjeća taj rep niti udarac, pritisak, gaženje,… te da sigurno ne bi osjetila čak ni bol potpunog odstranjivanja (odsjecanja) repa, ko je taj ko bi joj ga odsjekao? Neko od ukućana, primitivnim metodama?

TREĆE:
Sve i ako je osoba koja bi taj rep odsjekla upravo taj stručni veterinar koji garantuje da mačka ne osjeća nikakav bol u repu, ne smijemo smetnuti sa uma Iblisovo obećanje koje je dao Allahu kada je rekao:
وَلَأُضِلَّنَّهُمْ وَلَأُمَنِّيَنَّهُمْ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُبَتِّكُنَّ آذَانَ الْأَنْعَامِ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ
“I sigurno ću ih zabluđivati (odvoditi u zabludu) i sigurno ću ih lažnim nadama zavoditi (mamiti) i sigurno ću im narediti da stoci režu uši i sigurno ću im narediti da mijenjaju Allahovo stvaranje.” (sura en-Nisa’, 119. ajet)

Mufessiri su raznoliko protumačili i od selefa prenijeli različita mišljenja o značenju spomenutog “mijenjanja Allahovog stvaranja”, pa je tako imam et-Taberi u komentaru spomenutog ajeta zabilježio da su neki rekli da se time aludira na mijenje Allahove vjere, drugi su rekli da se time cilja na kastriranje, a treći su rekli da se time misli na tetoviranje, ali je poenta da je šejtan naredio a Allah strogo zabranio mijenjanje Allahovih stvorenja, osim iz zdravstveno opravdanih razloga.

Pa je tako čovjeku zabranjeno podvrgnuti se “estetskim” hirurškim zahvatima (operacijama) uljepšavanja i korekcija djelova tijela, osim kada je u pitanju zdravstveno opravdan razlog, kao što je otežano obavljanje životnih funkcija: hodanja, sjedenja, ležanja, jela, disanja, jela i pića, gledanja, slušanja,…

Tako je i sa životinjama, kojima je najprije zabranjeno nanositi bol, a sve i ako zahvat zaista ne bi bio nimalo bolan, da li se on čini da bi se životinji olakšala bilo koja od spomenutih životnih funkcija ili će vlasnici mijenjati Allahovo stvaranje samo da mačka njih ne bi opterećivala čišćenjem za njom?

Smatram da je to sebično i da je vlasnicima bolje da mačku prosto puste u prirodu, da se hrani onime što je Allah svakako dao u obilju, nego da je na spomenuti način muče (ako bi je boljelo) ili joj mijenjati izgled (boljelo je ili ne).

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.