PITANJE:
Es selamu Alejkum we rahmetullahi we bereketuhu
Osjecam se lose, u pitanju je valjda neki virus, imam jake bolove u kostima, glavi, plucima,… neku tjelesnu hladnocu, a postim.
Dali su mi lijekove koje treba da pijem i evo sve mi je gore i gore. Kakav je serijatski propis u mom slucaju, barekAllahu fike?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuhu, akhi.

Ako mi objašnjavaš svoje stanje želeći da me pitaš da li ti je dozvoljeno mrsiti (ne postiti) zbog stanja u kojem si da bi mogao da piješ lijekove, Allah te nagradio na opreznosti, nema sumnje da si opravdan i da tebi nije obaveza postiti dok si u tom stanju.
Dakle, želeći da postiš, ne želeći da koristiš svaku moguću olakšicu i sumnjivu stvar (ne dao Allah), jedva čekajući da se stanje popravi pa da nastaviš postiti, SASVIM TI JE HALAL DA u danima u kojima si u tom stanju NE POSTIŠ, već da piješ terapiju i da iščekuješ ozdravljenje, pa da nastaviš postiti.
Allah je objavio: “A onaj koji bude BOLESTAN ili na putu, neka isti broj dana naposti”, na dva mjesta na istoj stranici u suri el-Beqare, od 183. ajeta nadalje.
To je toliko jasna dozvola, da bolesnik ne posti, da su bolesnik i putnik u istoj kategoriji, da je sasvim halal da ne posti onaj čovjek koji krene na put na kome se inače krati namaz (zavisno ko slijedi koje mišljenje, ali recimo na 80, 90 km udaljenosti).
Pa ako je čovjeku halal da ne posti ako krene na put od 100 km i to luksuznim autom, bez većih opterećenja, sa klimom i udobnošću, do te mjere da se učenjaci samo razilaze da li je putniku bolje i vrijednije da posti ili da mrsi (a svi se slažu da može da ne posti), pa kako da ne bude dozvoljeno da ne posti onaj ko je u sigurno većoj potrebi da ne posti, da bi pio lijekove, kakav je blesnik?

Dakle, nikakve sumnje nema da je tebi, dok si u tom stanju, dozvoljeno uzimati lijekove i mrsiti, te tako inša’Allah ozdraviti i okrijepiti se da nastaviš sa postom čim budeš malo bolje, svakako ne čekati da baš svaki simptom bolesti nestane, već čim povratiš snagu, inša’Allah.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.