PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum we rahmetullahi we berekatuh.
Živim sa majkom na zapadu.
Ona radi kao “privatna” čistačica, tj. ide po kućama i čisti, a ja joj kad mogu pomažem.
S obzirom da su počeli dani Rožića, svugdje ima ukrasa, svjetala, jelki, zvijezda… pa i u tim kućama. Dvoumim se da li je ovo haram (ili čak pomaganje nevjernicima u njihovim praznicima?) ili sam još uvijek dužan pomagati joj jer se moj opis posla svodi na usisavanje podova, ćoškova, sećija itd. Ako zaobilazim ove ukrase (od kojih ima i kipova “anđela”, figurica koje podsjećaju na “Isusovo rođenje” i sl.), da li je onda dozvoljeno ovo raditi? DžezakAllahu khajren.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Inša’Allah da nemaš nikakvog grijeha ako zaista zaobilaziš i ne čistiš te predmete koji imaju bilo kakvu vezu sa nevjerstvom.

Dakle, tvoje je da očistiš stan (a to nije ni crkva, ni banka, ni kladionica ni diskoteka).
Čistiš stan u kome ljudi stanuju. To je halal kako u junu tako u i decembru.
To što će oni u tom stanu piti ili se kockati, ili slaviti Rožić, to nema ništa sa tobom.

Tako je i sa pranjem auta nekome ko će njime možda ići na proslavu Nove godine ili na ljetovanje da čini blud ili će se odvesti ka kockarnici,…
Tako je i sa izdavanjem stana nevjerniku za koga pretpostavljamo da će se pred spavanje pomoliti nekom svom lažnom božanstvu ili sa izdavanjem stana griješniku za koga pretpostavljamo da će možda piti alkohol ili u najmanju ruku gledati haram na TV-u ili netu…

NAPOMENA:
Znajući koliko braće danas pretjeruje u ovim pitanjima, naglašavam da se sve što sam napisao tiče uobičajenog čišćenja koje se vršilo i mjesecima prije tih njihovih praznika i tada bilo dozvoljeno djelo, ono ostaje dozvoljeno pod uslovom da ne čistiš predmete vezane za te praznike, niti da to čišćenje bude neko “posebno” spremanje pred njihovu zabavu niti generalno pospremanje ostataka njihove zabave nakon nje, već da to bude ono čišćenje kakvo je obavljano i mimo tih praznika.

Jer kršćaninu je haram prodati jaja koja će farbati za “Uskrs”, ali da li je tako jasan haram prodati mu hljeb koji će toga dana jesti uz praznični ručak? Nije. Ko tvrdi da je haram prodati mu hljeb, morao bi oharamiti i prodaju njima soli, vode, upaljača, mlijeka, kvasca i desetine drugih stvari i to danima prije tog povoda. Bukvalno, musliman trgovac bi po tome morao kršćane motkom tjerati iz svog dućana!

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed